Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Συστατικά
 1 κιλό αλεύρι (και ίσως λίιιγο παραπάνω, το βλέπεις με το
μάτι) για τσουρέκια (ή για όλες τις χρήσεις)
3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
 1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι
200 γρ. βούτυρο (βιτάμ - σε θερμοκρασία δωματίου)
5 αυγά
1 κρόκο αυγού (για την επικάληψη)
200 ή 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλετε)
1. Βάζουμε σε ένα μπωλάκι τα 200 γρ. από το αλεύρι, με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς. 2. Κάνεις έναν πυκτό χυλό3. τον σκεπάζεις και τον αφήνεις για 20 λεπτάκια, να ανέβει. 4. Εν τω μεταξύ σε λεκανίτσα, χτυπάς με μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά, τα μυρωδικά (να ασπρίσουν, να γίνει σχετικά πηκτός χυλός) 5. και μετά προσθέτεις το αλεύρι και ζυμώνεις (γίνεται μία σχετικά σφιχτή ζύμη). 6. Μετά προσθέτεις το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνεις να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη (μέχρι να απορροφηθεί καλά) 7. Προσθέτεις το βούτυρο σιγά-σιγά μεχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνετε διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε --  ζυμώνουμε). 8. Σκεπάζεις (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνεις την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο). 9. Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνεις τα τσουρεκάκια σου σε ό,τι σχήμα θες ΔΕΝ ξαναζυμώνεις και τα τοποθετείς σε βουτυρωμένο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα χαρτί ψησίματος - Όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο). 0. Τα αφήνεις πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα 'χουν φουσκώσει τα αλείφεις με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό (πασπαλίζεις με ζάχαρη ή ότι άλλο θέλεις) 11. και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα – ένα ταψί. Φροντίζουμε να μη τα παραψήσουμε, πρέπει να ‘’κρατάνε λιγάκι. Τα βάζουμε στον φούρνο στην κάτω κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου