Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΕΛΑΦΡΥ ΣΤΙΦΑΔΟ

Συστατικά
1 κιλό μοσχάρι ή βοδινό (φυσικά γίνεται και με άλλα κρέατα πχ.κυνήγια) κομμένο σε μπουκιές
1 ποτηράκι ελαιόλαδο                        1 μέτριο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο                   2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνη                                   1 κουτ. γλυκού πιπέρι ολόκληρο
1κουτ. γλυκού μπαχάρι ολόκληρο      2-3 κουτ. σούπας σάλτσα
Αλάτι                                                   1,5 - 2,5 κιλά κρεμμύδια στιφάδου μικρά
Οδηγίες
1. Σωτάρουμε ελαφρά στο λάδι το κρέας με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη σάλτσα. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό να σκεπαστούν και σιγοβράζουμε μισή ώρα.
2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια:τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ να πάρουν μια βράση.
3. Αφήνουμε 5 λεπτά έξω απ΄το μάτι, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό. Καθαρίζονται αμέσως χωρίς δάκρυα!
4. Βράζουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια 2 φορές από 1-2 λεπτά πετώντας τα νερά. Τα στραγγίζουμε.
5. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια πάνω στο κρέας και σιγοβράζουμε άλλη 1 ώρα. Το φαγητό μας πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι.
6. Με τρυπητή κουτάλα αδειάζουμε σε μικρό πυρέξ ή πυρίμαχο ταψί το στιφάδο προσπαθώντας να είναι από κάτω το κρέας και από πάνω τα κρεμμύδια. Ψήνουμε σε σιγανό (150°C) φούρνο μισή ώρα εώς ότου καραμελώσουν τα κρεμμύδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου