Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Brezel

Συστατικά
1/2 λίτρο γάλα
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 του φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
4-5 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι
Λίγο καλαμποκίσιο αλεύρι για το ταψί
1 λίτρο νερό
1 ασπράδι αυγού
Χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα


Οδηγίες
Ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να το βράσετε και το αφήνετε να χλιαρώσει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμειγνύετε το ζεστό νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το λάδι.
Προσθέτετε 3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει σαν χυλός. Το αφήνετε να φουσκώσει για 45΄μέχρι ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνετε κατόπιν το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνετε 10΄περίπου σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χτυπάτε τη ζύμη. Την κόβετε σε 20 κομμάτια τα οποία σκεπάζετε και αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα.
Σχηματίζετε με το κάθε κομμάτι της ζύμης μία κορδέλα μήκους 10-12 εκ. Φτιάχνετε τα brezel ως εξής: Πιάνετε το κάθε κομμάτι από τις δύο άκρες και τις γυρίζετε προς το κέντρο σε σχήμα καρδιάς που στο τέλος καταλήγει σε έναν κόμπο σαν "χ", έτσι ώστε το ψωμάκι ν' αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα με τις τρεις τρύπες. Αφήνετε τα brezel να ξεκουραστούν για 10΄περίπου.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ο C και πασπαλίζετε ένα ρηχό ταψί με καλαμποκέλευρο. Βράζετε 1 λίτρο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ζεματάτε τα Brezel για 30 δευτερόλεπτα και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετείτε στο ταψί.
Χτυπάτε το ασπράδι του αυγού με μία κουταλιά της σούπας νερό και αλείφετε τα Brezel. Τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τα ψήνετε 15΄μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου συνοδεύοντάς τα με λίγη μουστάρδα.

1 σχόλιο:

  1. συμβουλη απο Τζουλια (πρακτορειο PORFYRA ) . Πριν το ψησιμο αντι για το ζεματισμα βαζουμε σε ενα μπολ ενα λιτρο νερο και λιγη σοδα. φορωντας γαντια βουταμε τα brezel για μετα τα βαζουμε στο ταψι . με αυτο καταφερνουμε να εχουμε το ομορφο καφετι χρωμα των brezel . ευχαριστω Τζουλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή